StudentApp klaar voor nu

Hallo wereld!

Ik heb nog een aantal laatste aanpassingen gemaakt aan het studenten datasysteem. Dit zullen waarschijnlijk de laatste aanpassingen zijn die ik voorlopig zal maken. In plaats daarvan ga ik verder met nieuwe projecten, waarvan ik al wat gezegd had in mijn mededeling van vorige week.

Ten eerste heb ik de code een beetje gereorganiseerd. In JavaFX maakt men gebruik van wat men noemt Scenes om de windows te vullen met alle interface componenten. Tot nu toe had ik al deze Scenes in een method gepropt. Het resultaat? Een lange onoverzichtelijke rij van code met allerlei interface componenten die allemaal naamconflicten oproepen die constant moeten worden opgelost. Nu heb ik elke Scene laten genereren in een aparte method per stuk. Het resultaat? Een lange onoverzichtelijke rij van methods die in ieder geval geen naamconflicten meer veroorzaken. Na al het scrollen en programmeren en tijdens het schrijven van dit bericht kwam ik er echter weer achter dat je die lange onoverzichtelijke rijen code in Netbeans ook kon inklappen door op het minteken ernaast te klikken. Zucht…

Bovendien bleek het ook handig te zijn om Scenes te laten genereren in de functionaliteit van andere Scenes, door die methodes op deze plekken in te voeren. Bijvoorbeeld om de naam van de ingelogde student aan te passen tijdens het inloggen zelf. Waarschijnlijk kan het nog steeds allemaal veel beter, maar JavaFX was nog steeds onwennig voor mij en dit is de beste oplossing die ik voor nu kon vinden.

Ook heb ik de mogelijkheid om de save folder te wijzigen toegevoegd. Zoals ik al zei is dat veel professioneler. Niet alleen kun je hem nu wijzigen, het is nu ook niet meer zo dat hij automatisch wordt gemaakt in je C directory. In plaats daarvan wordt automatisch de folder geselecteerd waarin je de jar-file hebt opgeslagen voor opslag. Wees echter gewaarschuwd, als je hem in je IDE runt dan wordt automatisch de build folder geselecteerd, en die is niet geschikt voor permanente opslag. Zorg er dan in dit geval dus voor dat je de folder dan ook wijzigt met de handige functionaliteit die ik heb toegevoegd! Wil je niet dat de informatie direct in je geselecteerde folder wordt opgeslagen maar een nieuwe folder aanmaken? Dat kan ook. Type gewoon de naam van de folder die je wilt maken achter het bestandspad en de folder wordt automatisch aangemaakt.

Daarnaast heb ik ook een simpele zoekfunctie toegevoegd. Niets bijzonders, maar wat heb je aan een database waarin je niet kan zoeken? In mijn database staan dan misschien maar slechts een paar elementen, maar in een echte toepassing zouden er al snel honderden tot duizenden rijen in staan. De droom dat deze database een echte toepassing zou worden heb ik voorlopig echter even uitgesteld. Voor nu is het dan ook alleen maar mogelijk om op ID-nummer te zoeken. Meer als proof-of-concept dan als handige functionaliteit dus.

Tot slot heb ik ook een simpele cirkeldiagram scene toegevoegd die de verdeling van de studenten over de verschillende studiejaren toont. Om deze functioneel te maken heb ik dan de beschikbare jaarkeuzes beperkt tot 1 tot en met 5. Deze scene is mijn poging om een beetje data analyse aan het data opslag systeem toe te voegen. Want data analyse is natuurlijk veel leuker dan data opslag!

En dat is het! De code is te vinden op https://github.com/SamsonCodes/StudentenData/tree/evenmorechanges. Het is tijd voor een nieuw project. Wat voor project? Nou, dat vertel ik jullie volgende week natuurlijk.

Tot de volgende keer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.