FOCUS Evaluatie

Gegroet Dataridders,

Een aardig tijdje terug schreef ik een post met de titel FOCUS. In dit bericht stelde ik een aantal doelen voor de volgende 6 maanden. Nu, 7 maanden later, zal ik mijn prestatie evalueren.

Mijn doel was om redelijk tot uitstekend te worden op de volgende gebieden:

  • Toegepaste Statistiek
  • Machine Learning
  • Python
  • Java
  • SQL
  • R
  • Excel
  • Git
  • Calculus
  • Lineaire Algebra

Ik zal heel eerlijk zijn, zwart op wit heb ik het niet bijzonder goed gedaan. Mijn doelen waren ook een beetje vaag, maar dat was onvermijdelijk.

Echter, tegelijkertijd ben ik ook niet al te teleurgesteld. Want, hoewel ik niet alles geleerd heb wat ik mij had voorgenomen realiseer ik mij nu de volgende drie dingen:

1. Ik had teveel hooi op mijn vork genomen.

2. Niet alles wat ik dacht te moeten leren was essentieel.

3. Wat ik geleerd heb, dat is volgens mij wel het belangrijkste.

 

Had ik meer kunnen leren met meer discipline en inzet? Sowieso. Maar, uiteindelijk ben ik ook maar mens, en had ik ook andere dingen aan mijn hoofd.

Uiteindelijk heb ik vooral veel over Statistiek en, nog belangrijker, Applied Machine Learning met Python geleerd. Ook ben ik een stuk handiger geworden met Excel en heb ik een beetje geprutst met SQL. Ik had ook een beetje herhaling gedaan voor Java, Calculus en Lineaire Algebra, maar heb daar niet veel nieuws over geleerd en heb er niet al te veel tijd aan besteed. Git heb ik ook nog steeds regelmatig gebruikt. Maar aan R ben ik niet meer toegekomen.

Desalniettemin heb ik nu wel het punt bereikt waar ik mij in staat voel om een Applied Machine Learning project van start tot finish uit te voeren. In ieder geval van dataset tot machine learning model. Dankzij de Machine Learning Accelerator (grotendeels) bezit ik nu namelijk alle fundamentele vaardigheden die daarvoor nodig zijn en heb ik een goed begrip van het stappenplan, alsmede ervaring met het uitvoeren van die stappen.

Mijn zelfstudie en herhaling van wiskundige vaardigheden heeft me geen wiskundige excellentie opgeleverd, maar wel een goed overzicht van de relevante principes en hun rol in de wereld van Data Science. En ook over de rol van Excel, Java en Git heb ik nu een stuk meer duidelijkheid.

Tijdens het leren was ik vooral aan het leren wat ik nu eigenlijk moest leren. Dat is wel goed gelukt denk ik.

Maar wat van mijn doelen voor Dataridder?

Ik wilde dat jullie aan het einde van de 6 maanden toegang zouden hebben tot een hele hoop artikelen “waarin ik uitleg wat ik heb geleerd en de projecten die ik heb uitgevoerd presenteer en uitleg”. Dat is min of meer gelukt, maar niet helemaal zoals ik toentertijd voor ogen had.

Ik kwam er namelijk al snel achter dat het onmogelijk was om alles wat ik leerde, of zelfs maar een significant deel van wat ik leerde, in detail uit te leggen. Daar was simpelweg niet genoeg tijd voor. Niet alleen dat, het leek mij ook niet al te waardevol, aangezien er al meer dan genoeg goede leerbronnen voor handen waren.

Daarom probeerde ik mij al snel meer te focussen op het grote plaatje in mijn berichten, en een overzicht te schetsen van de relevante begrippen en principes, en ook te linken naar goede leerbronnen.

Later ontwikkelde zich dat meer en meer tot artikelen over de mindset alsmede over wat je nou überhaupt moest leren en waarom, omdat ik daar zelf ook veel mee bezig was en ook dacht dat jullie daar het meeste aan zouden hebben. Zelf lees ik mijn artikelen af en toe ook nog eens door als ik een beetje herhaling nodig heb.

Ook heb ik jullie regelmatig op de hoogte gehouden van mijn projecten.

Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben, en ook dat toekomstige lezers het nuttig zullen vinden.

Hoe nu verder?

Nou, volgens de makers van de Machine Learning Accelerator ben ik nu klaar om te solliciteren voor mijn eerste (Junior) Data Science baan. In hoeverre dat waar is moet ik nog achter komen. Ik zal beginnen mijn moed te verzamelen en ondertussen gewoon door gaan met leren en vooral ook oefenen.

Wat betreft Dataridder, ik denk dat ik voorlopig gewoon zal doorgaan zoals de afgelopen maanden, wat betreft de inhoud. Wel zal ik proberen de frequentie weer een beetje op te voeren. Mijn aanvankelijke voornemen om elke week minimaal een artikel te posten was niet helemaal succesvol, maar gemiddeld genomen heb ik dat toch wel gehaald. Toch zal ik proberen om weer wat consistenter te worden.

Maar dat is alles voor nu,

 

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.