Het Riddersysteem heeft als doel het aanmoedigen en belonen van bijdrages aan de missie van Dataridder, mensen helpen om helden te worden met data. Het werkt als volgt:

De Heldentabel: Iedereen kan een plaats in de Heldentabel verdienen door bij te dragen aan de missie van Dataridder. Hiermee verdien je dan de titel “Ridder van de Heldentabel”.

Dataridders: Een Dataridder is iemand die vaardigheid heeft getoond met het virtuele zwaard (programmeren) om de wereld van data te temmen (data opslag en analyse). Heeft zo’n persoon voldoende bijgedragen aan de missie van Dataridder dan komt hij op de Heldentabel bekend te staan als “Dataridder van de Heldentabel”.

Ridderpunten: Deze representeren de bijdrage die iemand heeft geleverd aan de missie van Dataridder. Bij 1000 Ridderpunten verdien je een plaats in de Heldentabel.

Datapunten: Deze representeren de vaardigheid die iemand heeft getoond als Dataridder. Bij 1000 van deze punten krijg je de titel Dataridder.

Eretitel: Dit is een toevoeging die je kunt verdienen op je titel als Ridder of Dataridder. Hij representeert de unieke bijdrage die je hebt verleend aan deze site. Je kunt hem verdienen door het uitvoeren van Heldenmissies of het tonen van eigen initiatief.

Heldenmissies: Dit zijn de speciale missies die regelmatig op Dataridder verschijnen die je kunt uitvoeren om punten en een Eretitel te verdienen.

Riddermissies: Dit zijn kleinere missies, meer algemene die je kunt uitvoeren om punten te verdienen. Ook deze zullen regelmatig op Dataridder verschijnen.

Dataridders, de plicht roept.