50 uur Kaggle ervaring in 5 minuten

Gegroet Dataridder,

Deze week heb ik mijn eerste Kaggle wedstrijd afgerond. De opdracht was om een zo goed mogelijk model te trainen voor het detecteren van online fraude.

Ik heb er in totaal meer dan 50 uur aan besteed en het is me uiteindelijk gelukt om in de top 50 procent van het Leaderboard te komen. In dit bericht ga ik jou in vogelvlucht wat vertellen over wat ik daar bij heb geleerd. Hopelijk zal het je helpen bij je eigen projecten en wedstrijden.

Laten we beginnen.

 

1. Het is niet zo makkelijk als het lijkt

“Wat? Hoezo makkelijk?!”, denk je misschien.

Tja, toen ik met machine learning leek het me dan ook alles behalve makkelijk. Maar, op een bepaald punt had ik genoeg geleerd dat ik dacht dat het allemaal best simpel was en dat ik deze wedstrijd wel eens even zou gaan laten zien wie de baas was. Immers, alle informatie die ik verder nodig had om te winnen was te vinden, inclusief legio aan voorbeeld kernels van mede-Kagglers.

Viel toch tegen.

Zoals ik al zei was er meer dan genoeg informatie te vinden. Maar, dat was dan ook precies het probleem: teveel informatie is bijna net zo erg als geen informatie. Waar begin je? Wat negeer je? Wat is belangrijk? Wat is minder belangrijk?

Er is gewoon niet genoeg tijd om het allemaal te bestuderen. En tegelijkertijd is er ook een heleboel wat er komt kijken bij het maken van een winnend model, heb ik gemerkt. Om zoveel informatie te verwerken tijdens een wedstrijd en dan ook nog die informatie allemaal foutloos toe te passen, dat valt niet mee.

2. Het is ook niet zo moeilijk als het leek

Het is niet onmogelijk. Stapje voor stapje kan je er komen.

Het is waar: Er is een heleboel informatie. Het is niet allemaal even belangrijk, maar er is toch een heleboel te leren.

Desalniettemin IS het allemaal best te doen. Een universitaire opleiding bevat nog veel meer informatie, en toch zijn er mensen die hun diploma halen, met voldoende tijd en inzet. Zo ook is de informatie voor het maken van een winnend model uiteindelijk gewoon te overwinnen.

De individuele onderdelen van een winnend model zijn soms op het eerste gezicht ingewikkeld, maar uiteindelijk valt dit best mee, heb ik gemerkt. Je leert ze gewoon een voor een, en langzaam maar zeker begint het dan allemaal wel in elkaar te passen. Er is nog een hoop te doen, maar er is ook al een hele hoop gedaan.

Stukje bij beetje. Dat is hoe je vooruitgang maakt.

 

3. Een EDA lijkt misschien nutteloos maar is dat zeker niet

In mijn eerste 3 Kaggle projecten deed ik alles vrij snel. Gewoon een werkend model krijgen in zo min mogelijk tijd.

Soms deed ik daarbij ook wat Exploratory Data Analysis (EDA), maar ik had dan altijd het idee dat dit niet echt veel uithaalde. Uiteindelijk ik gewoon alles in het machine learning algoritmen en kwamen er gewoon goede resultaten uit.

De informatie die ik dan tijdens mijn EDA had verzameld was misschien wel interessant, ik deed er uiteindelijk niets mee in mijn model. Daarom bleef ik ook niet al te lang hangen in de EDA tijdens deze Kaggle wedstrijd.

Dat was een fout.

Het is niet de schuld van de EDA wanneer je er geen nuttige informatie uit haalt. Het is een gebrek aan ervaring met het stellen van de juiste vragen en het herkennen van nuttige informatie. Mijn EDA’s waren tot dan toe nutteloos omdat ik gewoon nog geen benul had van wat je allemaal kan leren van een goede EDA. Nu ben ik begonnen daar een idee van te krijgen.  En wou ik dat ik in het begin de dingen had geweten die ik later met EDA en het lezen van de analyses van andere Kagglers had uitgevonden.

4. Leren vs resultaten vs gewerkte uren

Het maakt niet uit hoe lang je ergens mee bezig bent of hoe ingewikkeld het is. Althans, niet voor je Leaderboard score.

Je kan uren bezig zijn met het puzzelen met Principal Component Analysis, geheugen vermindering, herstructureren van je code en noem het maar. En deze dingen zijn zeker belangrijk. Maar, je score gaat er niet per se van omhoog. Zelfs Feature Engineering kan verspilde tijd zijn als je geen goede features weet te vinden.

Tegelijkertijd kunnen een paar minuten handmatig uitproberen van verschillende hyperparameters voor je model je 100 plekken omhoog brengen op het Leaderboard.

Mijn eerste score op het Leaderboard bracht mij al bijna in de top 50 procent waar ik uiteindelijk geëindigd was. En het enige wat ik gedaan had was een simpele kernel kopiëren die de data in gooide XGBoost zonder enige analyse of feature engineering. Vervolgens ben ik WEKEN bezig geweest met het proberen van allerlei technieken om mijn score te verbeteren, zonder enige verbetering van mijn score.

Waren deze weken verspilde tijd? Nee, dat zeker niet. Ik heb mijn score wellicht niet verbeterd, maar ik heb een hele hoop geleerd. Ook had ik een gevonden om het model sneller te laten uitrekenen. Deze zaken kwamen echter niet tot uiting op het Leaderboard.

Uiteindelijk behaalde ik mijn eerste verbetering in mijn score gewoon door domweg wat andere hyperparameters in te voeren in het bare bones model. Daarna pas begon het geleerde te klikken en verbeterde ik mijn score nog verder met Feature Engineering.

Ik had mijn score misschien nog sneller kunnen verbeteren als ik een beetje rond gekeken had voor kernels met betere scores en deze gewoon gekopieerd had.

Maar dan had ik natuurlijk niets geleerd.

 

5. Kaggle is een geweldige leerbron, maar…

Er valt ECHT een hele hoop te leren over machine learning op Kaggle, daar ben ik inmiddels wel achter. Maar deze kennis is niet allemaal direct toe te passen in de echte wereld.

Voor de beginnende Data Scientist die nog weinig ervaring met het trainen van modellen heeft en zijn PCA nog moet leren onderscheiden van zijn EDA is Kaggle geweldig. Zelfs voor de verder gevorderde Data Scientist is er nog een hoop te leren. Maar, er zijn grenzen aan wat je kan bereiken met het doen van Kaggle wedstrijden.

Want, een Kaggle probleem is niet een bedrijfsprobleem, en een Kaggle score is geen complete representatie van de kwaliteit van een machine learning oplossing.

Een model dat 20 verschillende algoritmes combineert om met behulp van honderden uren rekentijd de hoogst mogelijke accuraatheid te behalen is misschien geweldig voor Kaggle. Maar, niet zo geweldig voor een bedrijf dat voorspellingen wil maken over de vraag naar hun product voor morgen en inzicht wil krijgen in de belangrijkste factoren die deze vraag bepalen.

En hoe denk je dat die data die jouw Kaggle model gebruikt in de eerste instantie bij elkaar verzameld is? Denk je misschien dat die data zomaar uit de lucht is komen vallen? Of dat er uren aan research, brainstormen en verzamelwerk aan vooraf is gegaan?

Kortom, Kaggle is een geweldige leerbron, maar perfecte Kaggle skills maken nog geen perfecte Data Scientist.

 

Natuurlijk is dit lang niet het enige wat ik geleerd heb tijdens deze wedstrijd. Ik wou dat het mogelijk was om dit allemaal in een bericht van 5 minuten aan jullie te leren. Als dat namelijk het geval was dan had ik zelf zo’n bericht gelezen en had dit bericht 5 minuten Kaggle leeservaring in 5 minuten kunnen heten.

Helaas.

Wees niet getreurd. Er komen nog meer berichten. Maar, dat is alles voor nu.

 

Tot de volgende keer!

 

 

Relevante links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.