IKKE NIE SNAP NIE…

Gegroet Dataridders,

In dit bericht ga ik je drie praktische tips geven om om te gaan met het gevoel dat je een idioot bent tijdens het bestuderen van Data Science.

Of wat dan ook eigenlijk. Maar ik denk dat deze tips vooral erg nuttig zijn voor de aspirant Dataridder, omdat deze vaak niet alleen met hele complexe theorie in aanraking komt, maar dat vaak ook in isolatie doet van zijn mede idioten…

 

Tip nummer 1: Iedereen is een idioot

Wij mensen geloven graag dat we heel erg slim zijn. We kijken naar uitvindingen zoals de space shuttle, nano-technologie en Jersey Shore en kunnen ons superioriteitsgevoel over het dierenrijkdom niet bedwingen. Maar, de bittere waarheid is dat wij mensen als individu niet zo veel slimmer zijn dan de gemiddelde chimpansee als we graag willen geloven.

Tuurlijk, als soort als geheel kunnen wij een hele hoop indrukwekkende dingen bereiken maar als individu zijn we eigenlijk niet echt zo slim. Er zijn uitzonderingen geweest zoals Einstein en Mozart, maar zelfs deze geweldige brainiacs bouwden voort op de gezamenlijke intellectuele inspanningen van alle idioten die voor hen kwamen.

Iedereen kan een briljant idee hebben, maar niemand kan altijd briljant zijn, en dingen niet snappen is een state of life. Zelfs Einstein heeft nooit uitgevogeld hoe hij nu die muur moest bouwen.

Dus als jij een tutorial serie over Deep Learning aan het kijken bent en af en toe geen idee hebt waar meneer de Data Scientist het allemaal over heeft hoef je je echt niet te schamen of ontmoedigd te raken. De kans is groot dat hij het zelf ook niet altijd weet, en de student achter de laptop in het huis aan de overkant weet het al helemaal niet.

 

Tip nummer 2: De aanhouder wint, meestal…

Oke, misschien dat je het de eerste keer allemaal maar half begrijpt en je hoofd inmiddels op springen staat, maar morgen is er weer een nieuwe dag. Zie het leren als het drinken van een grote emmer vol water, bier, thee, of wat je vloeistof naar keuze ook mag zijn.

Het punt is, er is maar zoveel nieuwe informatie die je op een dag kan verwerken. Maar, morgen is er weer een nieuwe dag, is je hoofd weer uitgerust en kan je de informatie weer opnieuw aanvallen.

Grote kans dat je het deze keer beter begrijpt dan de vorige keer!

Herhaal dit proces vaak genoeg en op een gegeven moment zul je de informatie meestal voldoende geadsorbeerd hebben.

Meestal. Geen garanties echter. Soms is de informatie gewoon geschreven in het Chinees en is het beter om een andere leerbron te vinden of door te gaan naar de volgende les. Of om eerst Chinees te leren.

Maar dat je iets niet meteen snapt hoeft niet te betekenen dat je het met wat herhaling niet kan ontcijferen. Zelfs een chimpansee kan een paar woordjes Chinees leren met voldoende doorzettingsvermogen.

 

Tip nummer 3: Je hoeft het niet allemaal te snappen!

Dit is misschien nog wel het allerbelangrijkste om je te realiseren. Zoals ik al zei kan je als je iets niet snapt af en toe het beste gewoon door gaan naar de volgende les. Maar, de beste manier om uit te vinden of je moet weten om iets te doen is door het gewoon te doen.

Blijf niet hangen in de theorie, probeer gewoon dat model te trainen. Kom je er dan niet uit dan weet je vaak wel wat je moet herhalen om er uit te komen. Zo niet, dan wordt het tijd om daar achter te komen.

Zelfs als je 80 procent van de theorie niet begrijpt kun je soms nog steeds prima de opgaves maken. Als je altijd alles probeert te snappen dan kom je nooit aan uitvoeren toe en leer je uiteindelijk niets praktisch.

Dat is alles voor nu,

 

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.