Projectaankondiging: Random Forest Wijnproever

Hallo wereld,

Een tijd geleden gaf ik al aan dat ik een nieuw idee had voor een project.  Ik had het idee om een simulatie te programmeren, data te genereren en een programma te schrijven om die data te analyseren. Echter, dit idee gaat voorlopig niet door. Waarom niet? Nou het was me nog niet echt duidelijk hoe deze programma’s er precies uit zouden komen te zien. En hoe meer ik hierover nadacht, hoe meer ik me realiseerde dat ik me eigenlijk eerst ergens anders op wilde focussen. Namelijk, het bestuderen, toepassen en zelf programmeren van machine learning algoritmes. Aldus koos ik voor het volgende project.

Ik ga een tutorial volgen voor het schrijven van een machine learning applicatie in Python die wijnkwaliteit leert beoordelen. Een tutorial op EliteDataScience, een website die mensen de leermiddelen aanreikt om een data wetenschapper te worden. Nu vindt ik dat reuze interessant, maar het is op het moment niet mijn bedoeling om een data wetenschapper te worden, maar een programmeur van datasystemen. En met deze tutorial leer ik onder andere hoe ik de data science libraries van Python kan gebruiken om data te analyseren. En ik heb al wat geleerd op deze site over wat er allemaal komt kijken bij het uitvoeren van een goede data analyse, maar ik wil een stapje verder gaan. Ik wil ZELF het algoritme programmeren dat de data analyseert, in plaats van alleen de kant en klare versie in de gebruikte Python library te leren toepassen. En dat is dan ook het echte project: mijn eigen algoritme programmeren.

Misschien dat je je afvraagt wat het nut hier van is. Immers, waarom zou ik iets programmeren waar al een library voor is? Nou, het antwoord daarop is natuurlijk dat ik wil leren hoe het het algoritme werkt. Ik wil het zo goed leren begrijpen dat ik het zelf kan programmeren.

Bovendien zal ik hiermee ook mijn programmeervaardigheden over het algemeen verbeteren. En ja, ik ga dat doen met Python. Een taal waar ik tot nu toe slechts een klein beetje ervaring mee heb opgedaan met het maken van Conway’s Game of Life. Dat is het eerste en enige programma dat ik tot nu toe met Python heb gemaakt. Dus ook dat zal leerzaam zijn.

Eerst volg ik de tutorial en voer ik de data analyse uit met de methode uit de library. In de tutorial leer je om een programma te schrijven dat leert om een cijfer voor de wijnkwaliteit te berekenen op basis van een lijst van eigenschappen. Het leert om dit te doen op basis van een set trainingsdata. Het doet dit met een random forest algoritme uit de Scikit-Learn library. Daarna schrijf ik mijn eigen random forest algoritme, voer de analyse daarmee opnieuw uit, en vergelijk de resultaten. Het random forest algoritme is een regressie algoritme: het leert om een variabele te berekenen op basis van een aantal inputvariabelen. En zegt dit je niet niets, bekijk dan eventueel ook mijn post over datamining waarin ik onder andere kort uitleg wat regressie is. En wat het random forest algoritme betreft, daarover en ook over regressie zal ik meer uitleggen in de loop dit project. Wil je nu al meer weten hierover, kijk dan misschien eens naar H5 van de Data Science Primer op EliteDataScience. Daar wordt het heel duidelijk uitgelegd. Dat is alles voor nu.

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.