FOCUS

Wat is het doel van deze blog? Wat wil ik bereiken voor mijn lezers en voor mezelf? Dat zijn de vragen die ik de afgelopen dagen geprobeerd heb te beantwoorden.

In mijn laatste mededeling merkte ik dat de antwoorden op deze vragen nog niet helemaal duidelijk waren, voor mij noch voor jullie. En dat was een probleem, want als je niet weet waar je naar toe wilt dan kom je niet vooruit. Ik wist niet precies wat ik wilde leren, waarom ik het wilde leren, en hoe ik jullie kon helpen met wat ik aan het leren was. De wereld van data is zo groot, en mijn brein is zo klein. Hoe graag ik ook mezelf en jullie alles zou willen leren over data, dat lukt niet. Maar wat ik wel kan doen is alles leren wat essentieel is om een carrière in Data Science te beginnen, en onderweg delen wat ik leer zodat jullie dit ook kunnen. Wat ik wel kan doen is andere mensen aanmoedigen om daarbij te helpen door hun eigen kennis en vaardigheden te delen en in te zetten. En dat is dan ook wat ik ga doen.

Het plan voor de komende 6 maanden is als volgt. Ik ga alles leren wat essentieel is voor het krijgen van een baan als Junior Data Scientist. Om te bepalen wat dat is heb ik het advies op EliteDataScience opgevolgd en een toekomstig CV opgesteld voor mezelf.

Bijna alle vaardigheden op dit CV komen frequent in een of andere vorm voor in de functie-eisen voor Junior Data Scientist. De tools, talen en details verschillen, maar het komt in principe neer op :

 1. Kennis van (toegepaste) wiskunde, en vooral statistiek
 2. Ervaring met Python en/of R of vergelijkbare taal
 3. Ervaring met data analyse en data visualisatie en bijbehorende tools
 4. Ervaring met het trainen van machine learning algoritmes

Daarnaast wordt ook waarde gehecht aan ervaring met Git of een andere tool voor version control, ervaring met andere programmeertalen en een goede beheersing van zowel de Nederlandse als de Engelse taal. Zoals ik al zei verschillen de details, maar de vaardigheden die op mijn toekomstige CV staan zijn:

 • Toegepaste Statistiek
 • Machine Learning
 • Python
 • Java
 • SQL
 • R
 • Excel
 • Git
 • Calculus
 • Lineaire Algebra

Een aantal van deze vaardigheden beheers ik al tot op bepaalde hoogte, een aantal ervan heb ik in mijn opleidingen al voorbij zien komen, en met een aantal ervan heb ik nog vrijwel geen ervaring. Maar aan het einde van de komende 6 maanden is het mijn doel dat ik al deze vaardigheden redelijk tot uitstekend beheers. En dat jullie toegang hebben tot een hele hoop berichten waarin ik uitleg wat ik heb geleerd en de projecten die ik heb uitgevoerd presenteer en uitleg. En natuurlijk ook tot de informatie die alle andere Dataridders hier willen delen.

Lijkt dat je interessant en waardevol? Mooi, dan zie ik jou graag terug bij Dataridder! Ik heb overigens ook de Over Dataridder pagina aangepast aan deze nieuwe doelstelling. De pagina op EliteDataScience waarop onder andere het advies wordt gegeven om een toekomstig CV voor jezelf samen te stellen kun je hier vinden. Dat is alles voor nu.

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.