De toekomst

Hallo wereld,

In het vorige bericht had ik behandeld wat een Data Scientist precies is. Nou ja, niet precies, want het bleek nogal een vaag begrip te zijn. En om aan de de gangbare omschrijving van Data Scientist te voldoen bleek ook niet al te eenvoudig te zijn. In dit bericht zal ik het dus hebben over waarom je überhaupt een Data Scientist zou willen worden.

Zoals de titel al suggereert ben ik van mening dat Data Science een grote rol gaat spelen in de toekomst. Die mening komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ik heb het er al eerder over gehad: we hebben te maken met een overvloed van gegevens. Een groeiende overvloed van gegevens. Gegevens die wij als mens niet in staat zijn om zonder hulp van software te analyseren.

Wat voor software? Nou, tot nu toe moesten we genoegen nemen met programma’s zoals Excel en op basis van visualisaties zelf beslissingen maken. Maar met de vooruitgang van kunstmatige intelligentie worden onze mogelijkheden voor het analyseren van en reageren op data alleen maar groter en groter.

En dat is waar de Data Scientist in het spel komt.

Want, een Data Scientist is hoofdzakelijk een expert in het gebruiken van kunstmatige intelligentie voor het analyseren van data! Hoe meer de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie toenemen en hoe meer de overvloed van gegevens toeneemt, hoe meer de behoefte aan Data Scientists toeneemt.

Dat is de theorie. Maar, laten we eens een kijken wat Google Trends denkt. Denkt Google Trends dat Data Science steeds belangrijker wordt? Laten we de ontwikkeling van het relatieve aantal zoekopdrachten over het onderwerp Datawetenschap eens bekijken.

Dit is natuurlijk geen hard bewijs. Dit zijn alleen maar het relatieve aantal zoekopdrachten. En wie weet wat die lijn nog gaat doen? Maar, het geeft toch een sterke indicatie dat Data Science interessant aan het worden is. En als je dat plot naast de trendlijnen van Big Data (onderwerp), kunstmatige intelligentie (onderwerp) en machinaal leren (studierichting, dit was de enige beschikbare optie), dan zou die theorie van mij ook best wel eens kunnen kloppen.

Opnieuw, geen hard bewijs. Maar toch opvallend, nietwaar?

Wat denken anderen erover? Nou…

Inside Big Data – Data Science Job Postings Are Growing Quickly

Forbes – LinkedIn’s Fastest-Growing Jobs Today Are In Data Science And Machine Learning

Op de Facebook-pagina van Data Science 101 vond ik ook een link naar een interessant artikel over de voorspellingen voor 2019. Deze pagina en blog staan vol met interessante links voor Data Scientists, dus ik zou er zeker eens naar kijken. Maar, dat is alles voor nu.

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.